Digital Marketing τι είναι;

 

Πλέον σήμερα όλοι  είμαστε online  καθώς το internet κυριαρχεί τόσο στη δουλεία μας όσο και στο προσωπικό μας χρόνο, είτε περνάμε χρόνο μέσα στα Social Media όπως Facebook, Instagram, Tik Tok, Youtube ή αν απλα σερφάρουμε για να βρούμε πληροφορίες μέσα απο το Google.

O ορισμός του digital marketing λοιπόνμ σύμφωνα με το Hubspot: To ψηφιακό μάρκετινγκ περιλαμβάνει όλες τις ενέργειες μάρκετινγκ που χρησιμοποιούν μια ηλεκτρονική συσκευή ή το ίντερνετ. Με αυτό τον τρόπο οι επιχειρήσεις εκμεταλεύονται διάφορα ψηφιακά κανάλια όπως τις μηχανές αναζήτητης, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα emails και το site/eshop τους ώστε να συνδεθούν με τους τρέχοντες και μελλοντικούς τους πελάτες. 

Πώς μπορεί μια επιχείρηση να προσεγγίσει αυτούς τους καταναλωτές; … Μέσω του digital marketing!

 

Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις τρέχουν digital ενέργειες με σκοπό να αλληλεπιδράσουν επιτυχημένα με το κοινό τους. Στην πραγματικότητα τα χρήματα που πρόκειται να επενδυθούν στις Η.Π.Α. μέχρι το 2021 θα φθάσουν τα 332 δισεκατομμύρια δολάρια! Κι αυτό γιατί, το digital marketing έχει αποδειχθεί πως είναι ο πιο αποδοτικός (με απλά λόγια επενδύεις λιγότερα και παίρνεις περισσότερα) στο να ”φθάσει” κάποιος στο κοινό που στοχεύει.

Αυτό φυσικά, εφόσον οι ενέργειες έχουν μελετηθεί και οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν το implementation έχουν τις κατάλληλες γνώσεις. Η καλύτερη digital ιδέα στα λάθος χέρια μπορεί να αποδειχθεί τεράστια αποτυχία (Αποτυχία = σπατάλη budget χωρίς τα επιθυμητά αποτελέσματα, όποια και αν είναι αυτά).

Τα χρήματα που πρόκειται να επενδυθούν στις Η.Π.Α. μέχρι το 2021 θα φθάσουν τα 332 δισεκατομμύρια δολαρια!

με ανόδικές τάσεις 200% μέχρι το 2024
Τα πλεονεκτήματα του Digital Marketig

1)  Ίσες ευκαιρίες για όλους. Ακόμα και αν έχετε ένα μικρό συνοικιακό κατάστημα, με μια πολύ καλή διαδικτυακή παρουσία και την κατάλληλη προώθηση, μπορείτε να συναγωνιστείτε μεγάλα ονόματα στον χώρο σας.

2)  Αποδοτικό και οικονομικό. Η σύνεση στη διαχείριση των εξόδων μια επιχείρησης είναι απαραίτητη για την ευημερία και την εξέλιξή της. Το μεγάλο πλεονέκτημα του digitalmarketing είναι n στόχευση, δηλαδή προσελκύει πελάτες που ήδη ενδιαφέρονται για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες του τομέα σας. Για τον λόγο αυτό είναι πιο αποδοτικό από τις συμβατικές μεθόδους διαφήμισης και σίγουρα πιο οικονομικό.

3)  Περισσότερες μετατροπές. Ακριβώς επειδή δρα στοχευμένα, οι καμπάνιες του digital marketing είναι εξατομικευμένες στις ανάγκες των πελατών σας, κάτι που ωθεί τους περισσότερους από αυτούς να γίνουν τελικά πελάτες σας. Συνεπώς, οι μετατροπές είναι πολύ περισσότερες από αυτές που αποφέρουν οι παραδοσιακές μεθόδους που είναι πιο γενικές και απευθύνονται στο ευρύ κοινό.

4)  Σας επιτρέπει να γνωρίσετε καλύτερα τους πελάτες σας. To digital marketing επιτρέπει την αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ επιχειρήσεων και πελατών, η οποία μπορεί με τον κατάλληλο χειρισμό να αυξήσει το πελατολόγιό σας. Τα κοινωνικά δίκτυα είναι εργαλεία που σας επιτρέπουν να συνομιλείτε προσωπικά με τους πελάτες σας ακόμα και σε καθημερινή βάση, κάτι που ήταν αδιανόητο πριν από μερικά χρόνια με τις παραδοσιακές μεθόδους marketing.

5)  Φιλικό προς τις φορητές συσκευές. Την τελευταία πενταετία, η χρήση ίντερνετ μέσω κινητών τηλεφώνων και tablet έχει αυξηθεί κατά κόρον. Μάλιστα τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από το μισό του πληθυσμού της γης χρησιμοποιεί φορητές συσκευές που έχουν σύνδεση στο ίντερνετ, και προτιμούν αυτό το μέσο από τους σταθερούς υπολογιστές και τα laptop. Το digital marketing αξιοποιεί αυτά τα νέα δεδομένα, χρησιμοποιώντας εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης και καμπάνιες e-mail που είναι ευανάγνωστες στις μικρές οθόνες των φορητών συσκευών. Με άλλα λόγια, ακόμα περισσότεροι πελάτες μαθαίνουν για την επιχείρησή σας εύκολα και γρήγορα από το κινητό τους τηλέφωνο.

6)  Αυξάνει τη φήμη της επιχείρησής σας. Μέσω των κοινωνικών δικτύων, οι ευχαριστημένοι πελάτες σας μπορούν να γίνουν διαφημιστές σας, προτείνοντάς σας στους φίλους τους με τα θετικά τους σχόλια. Επιπλέον, η δημιουργία μιας επαγγελματικής ιστοσελίδας, η ψηφιακή σας «βιτρίνα» μπορεί να αναδείξει την εμπειρία και τον επαγγελματισμό σας, προσελκύοντας κι άλλους πιθανούς πελάτες.

Κατεβάστε τον πλήρη οδηγό για Website Re-design: 10 βήματα για τον επόμενο ανασχεδιασμό της ιστοσελίδας σας και να ακολουθήστε το checklist το οποίο θα κάνει την δουλειά σας ευκολότερη!

 

7)  Ευκολία στον έλεγχο και στην αναπροσαρμογή. Χάρη στη χρήση εργαλείων όπως τα Google Analytics μπορείτε να ελέγξετε πολύ εύκολα ποια καμπάνια είχε περισσότερη ανταπόκριση, ποιες σελίδες επισκέφτηκαν οι δυνητικοί σας πελάτες και μετά από πόσα λεπτά έφυγαν από την ιστοσελίδα σας. Αυτά τα δεδομένα είναι πολύ χρήσιμα γιατί μπορείτε να βγάλετε συμπεράσματα και να αναπροσαρμόσετε τη στρατηγική σας ανάλογα, κάτι που θα σας γλιτώσει από άσκοπες δαπάνες.

8)  Είναι το μέλλον. Τονίστηκε από την αρχή κιόλας του άρθρου: Ο κόσμος έχει γίνει ψηφιακός, και μια επιχείρηση που θέλει να έχει διάρκεια οφείλει να προσαρμόζεται στις νέες ανάγκες και επιθυμίες. Όσο νωρίτερα εντάξετε την επιχείρησή σας σε αυτή την νέα πραγματικότητα τόσο περισσότερα οφέλη θα δρέψετε.

9)  Αυτοματοποίηση σημαίνει απλοποίηση. Στο ίντερνετ θα βρείτε πολλά προγράμματα digital marketing που σας γλιτώνουν από τη χειροκίνητη εισαγωγή δεδομένων, κερδίζοντας χρόνο και χρήματα. Σήμερα, ο σχεδιασμός των ιστοσελίδων επιτρέπει τη διασύνδεση με λογιστικά πακέτα και άλλα εργαλεία που σας επιτρέπουν να αυτοματοποιήσετε αρκετές διαδικασίες και να αυξήσετε την απόδοση και τη λειτουργικότητα της επιχείρησής σας.

10)  Μιλάει στην καρδιά του καταναλωτή. Μέσω του digital marketing μπορείτε να αξιοποιήσετε τις κριτικές των πελατών σας για κάποια προηγούμενη αγορά τους. Στη συντριπτική πλειονότητά τους, οι χρήστες των social media εμπιστεύονται τις κριτικές των φίλων τους. Τελικά, στο σύγχρονο marketing, δεν είναι οι προσφορές και οι συνεχείς προβολείς διαφημίσεων αυτές που κερδίζουν το παιχνίδι, αλλά η εμπιστοσύνη. Το digital marketing μπορεί να σας βοηθήσει να τη χτίσετε.

Είναι με διαφορά το πιο μετρήσιμο είδος marketing

Πώς μπορείτε να ξέρετε ότι το marketing που κάνετε δουλεύει; Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να κάνετε συνεχείς μετρήσεις και με την πάροδο του χρόνου να συγκρίνεται στοιχεία πριν και μετά τις ενέργειές σας. Σίγουρα μπορείτε να δείτε έμπρακτα αν μια ενέργεια απέφερε (για παράδειγμα παίζετε ένα ραδιοφωνικό σποτ για ένα μήνα και μέσα στο μήνα βλέπετε μια αύξηση στις επισκέψεις και στις πωλήσεις του eshop σας) αλλά και πάλι δεν είναι απόλυτα μετρήσιμη.

Και φυσικά στις περισσότερες περιπτώσεις δε μπορείτε να συγκρίνετε αν το κέρδος ήταν μεγαλύτερο τις επένδυσης. Όλα αυτά αφορούν το παραδοσιακό marketing μιας και με το digital όλα είναι ΜΕΤΡΗΣΙΜΑ!

Τα analytics εδώ αντικαθιστούν τις εικασίες και σας δείχνουν αν πραγματικά οι ενέργειές σας είχαν αποτέλεσμα. Οι μετρήσεις είναι real-time και φυσικά μπορούν να γίνουν διάφορα τεστς (να τρέχουν ταυτόχρονα διάφορες καμπάνιες) ώστε να δείτε ποια στρατηγική και ποιες τακτικές έχουν αποτέλεσμα και ποιες όχι.

Τα στατιστικά είναι ίσως το πιο χρήσιμο εργαλείο σας καθώς μπορείτε να παραμετροποιήσετε μια ενεργή καμπάνια ώστε να σας αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα ή να τα χρησιμοποιήσετε ώστε να έχετε μια βάση στο στήσιμο μελλοντικών ενεργειών και αποφάσεων.

Ready to Get Started?